Selasa, 20 Mac 2012

Inxpiracy:Resepi Umai Ikan sarawak

UMAI SARAWAK

Hari ni admin nak ajar korang macam mane nak buat umai ikan sarawak je...Gambar ni admin ambik daripada blog kak su...Dekat gambar tu ada nama blog dia..Umai ni memang sedap..Lagi-lagi kalu guna ikan parang atau pun ikan bawal...Memang mantap!
!!!!Mesti mak cik2 dan akak2 serta bapak sekalian(mcm bunyi bahase indon plak dah...heheh) nak makan umai ni..Dekat sarawak,umai ni agak popular jugak terutama dikawasan Mukah.Nak buat umai tak yah goreng2 atau pun rebus2..Makan mentah2.Kalau goreng tu dah name lain.Bukan umai lagi dah..Ade petua jugak nak buat umai ni a...Anda wajib tahu..Kalau tak,tak pasal2 melekat tulang dalam tengkuk...Petua dia adalah....jeng...jeng...senang je,,..Hiris ikan tu nipis2 supaya tulang tu hancur dan tak melekat dalam tengkuk kite...Mudahkan..Tapi,bukan mudah nak hiris kecik2 ni..Kalau 100 ekor macam mane??Maknenye 2 hari baru siap hiris...So,kalau rase kite ni malas,beli je dekat pasar ikan yang dihiris ni..Betol tak????Panjang lebar plak admin promote umai ni..Ape2 pun kite cuba sama2 buat umai ikan ni..Makan sekali,pasti nak lagi...Dibawah ade resepi dia...Jom2.....


UMAI SARAWAK



Bahan2:

100g isi kan-hiris halus/kecil
1 inci halia
Cili merah+cili padi(buh ikut tahap kepedasan masing2-pedas lagi best
2 ulas bawang merah-hiris
6 biji limau kasturi(atau secukupnya)
Garam dan perasa/gula secukupnya
*Boleh tambah bawang besar yang dihiris jika suka

Cara2:

1.             Cili dan halia ditumbuk agak lumat. Kalau nak lebihkan halia pun boleh,tinggalkan sedikit untuk dihiris halus..
2.             Gaul semua bahan bersama ikan. Biarkan seketika sehingga ikan mengeluarkan jusnya dan bertukar berwarna putih. Sedia untuk dihidangkan bersama sagu atau nasi.
3.             *Tambahkan hirisan cili dan limau kasturi untuk rasa yang lebih enak.

Dah siap....Sedaaaapppp....rugi kalau tak cuba tau...Admin dah makan hari tu gune resepi ni..Rase memang sedap...mantaaaapppppp.....sllrrruuuupppppppppppp..........


0 ulasan:

Catat Ulasan